Mine foreldre er fra Vestlandet så jeg er vokst opp med kakemenn og ikke peppekaker egentlig. Så i alle år har vi laget og malt hvite kakemenn. Min førstefødte liker også kakemenn, men detter mest mot peppekaker. Om det er fordi de har non stop eller om de bare smaker best det vet jeg ikke, men kakemenn må jeg liksom lage fordet. Det er liksom ikke jul uten. Dessuten kommer min eldre bror til oss i julen og han er veldig glad i kakemenn. Så her kommer oppskriften hvis du har lyst til å prøve:
100 g margarin
3,5 dl sukker
1 ts hjortetakksalt
2,5 dl melk
ca. 750 g hvetemel
Smelt smør og la det bli litt avkjølt
Bland i alt det tørre
Rør inn smør
Arbeid deigen sammen til en klump eller til en pølse og legg den i kjøleskapet i en plastikk pose. (1-2 poser)
Deigen kan du lage en dag, oppbevare i kjøleskap og lage kaker neste dag.
Deigen er litt hard med en gang du tar den ut for å jobbe med den. Men bare jobb godt på kjøkkenbenken med litt mel, og begynn å kjevle ut en tynn leiv. Så kan du bruke kake former og forme de figurene du ønsker.
Hvis du vil, kan du pensle kakene med konditor farge FØR du steker dem. I år lot jeg det være, da jeg syntes de var finere uten ( og dessuten litt kjedelig å gjøre siden småen ikke hadde lyst å hjelpe :-)
Kakene stekes på stekebrett midt i ovenen på 200 grader i ca 7-8 min.
Ønsker du tynne harde kaker lager du tynn leiv, ønsker du litt tykke myke kaker har du bare litt tykkere leiv. Det er hva du ønsker. Vi har litt av hvert :-)
Lykke til
Klem fra Irmelinn
Kommentarer
Legg inn en kommentar